Suszarnia owoców, warzyw i ziół jest specjalistycznym urządzeniem, które umożliwia suszenie tych produktów w odpowiednich warunkach. Działa na zasadzie ciągłego i wydajnego trybu pracy, co pozwala na efektywną produkcję suszonych produktów spożywczych.
Suszarnie warzyw i nie tylko, są szczególnie przydatne w przemyśle spożywczym. Taki proces obróbki pozwala na zachowanie świeżości produktów żywnościowych przez dłuższy czas. Przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii proces suszenia jest efektywny i pozwala zaoszczędzić czas oraz środki.
Jak działają suszarnie warzyw i owoców?
Suszarnie warzyw, owoców i ziół nie są skomplikowaną konstrukcją. Podstawowe elementy suszarni to:
- Zespół grzewczo-wentylacyjny – odpowiedzialny za dostarczanie ciepła i odpowiedniego przepływu powietrza, niezbędne do procesu suszenia.
- Komora suszarnicza – miejsce, gdzie faktycznie odbywa się proces suszenia. Jest to urządzenie typu komorowego, co pozwala skutecznie przeprowadzać suszenie w odpowiednich warunkach.
- Wózki załadowcze – służą do wprowadzania produktów do komory suszarniczej. Produkty są umieszczane na specjalnych sitach, które następnie są wprowadzane do komory.
Suszarnie mogą być zasilana zarówno palnikiem olejowym, jak i gazowym. Nie wymagają specjalnego przygotowania terenu – wystarczy twarde i stabilne podłoże, na przykład płyta betonowa.
Co więcej, suszarnie owoców i warzyw doskonale sprawdzają się w przypadku przetwórstwa żywności.