Nie da się ukryć, że dania kuchni tureckiej uznawane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Nie ma w m nic dziwnego bowiem dania ego regionu są istną wielokulturową mieszanką. Tm samym znajdziemy w nich ślad kuchni chińskiej, greckiej czy francuskiej a ciekawostką jest fakt, iż w każdej części Turcji na stołach królują inne potrawy.
Kuchnia turecka to przede wszystkim dobrej jakości mięso – najczęściej baranina i jagnięcina chociaż spotyka się również drób i wołowinę; niezwykle lubiane są tu ryby. Na talerzach zauważamy tu mnóstwo warzyw i owoców, podstawą są bakłażany, pomidory, papryka, fasola, sałata, winogrona, figi, brzoskwinie, melony i jabłka.
Nie da się ukryć, że kuchnia turecka to wprost bogactwo przypraw i intensywnych ziół. W tureckich kebabach wyczuć można czosnek, pietruszkę, paprykę, szafran, kolendrę czy oregano i szałwię. Warto dodać, że to właśnie kebab jest najbardziej popularną turecką potrawą – w tym kraju istnieje kilkaset odmian tego dania. U nas najsłynniejszy jest doner, czyli niewielkie kawałki mięsa, upieczonego na specjalnym ruszcie, z dodatkiem warzyw i sosów zawinięty w placek pita bądź cienkie ciasto naleśnikowe. W Polsce kebab spożywany jest najczęściej w porach lunchowych i w godzinach wieczornych. Nierzadko w nocy, po hucznej imprezie przy budkach z tureckim kebabem ustawiają się długie kolejki chętnych skosztowania tej sycącej potrawy. Jeśli i Ty chciałbyś uraczyć się doskonałym kebabem, polecamy zajrzeć na czynne24h.pl i w znajdująca się tam wyszukiwarkę wpisać na przykład hasło „Kebab 24h Poznań” – system wyszuka czynny lokal znajdując się najbliżej Twojego miejsca zamieszkania. Ciekawostką jest fakt, iż w polskich barach, w których serwuje się dania kuchni tureckiej można zajadać się i innymi potrawami z tego regionu. Tym samym zamówić możemy Pide, czyli turecką pizzę, Kofte, czyli małe kotleciki z rusztu czy faszerowanego bakłażana; na deser polecamy Baklavę.