Świeżo wyciśnięty sok jabłkowo-marchewkowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Połączenie polskich jabłek i marchewek jest doskonałym uzupełnieniem witamin i mikroelementów, których nasz organizm potrzebuje. Jakie dokładnie właściwości prozdrowotne zawiera sok z jabłkowo-marchwiowy?
Sok jabłko marchew a jego właściwości prozdrowotne
Trzeba przyznać, że sok zawierający marchew i jabłko jest dobrodziejstwem dla naszego organizmu. Nie tylko dostarcza potrzebnych składników odżywczych, ale także zawiera liczne przeciwutleniacze, które chronią nasz przed nowotworami. Regularnie pity sok jabłko -marchew wspiera:
- przyspieszenie naszego metabolizmu i ułatwia odchudzanie. Marchew i jabłko należą do tych składników odżywczych, które są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, czyli zawierają małą ilość kalorii. Dodatkowo sok z marchwi zwalcza wydzielanie żółci, co z kolei przekłada się na przyspieszenie tempa spalania, w którym organizm zamienia żywność w potrzebną energię,
- sok zawierający marchew jest bogaty w beta-karoten, który jest źródłem silnych przeciwutleniaczy. W naszym organizmie antyoksydanty blokują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za stany zapalne, rozwój poważnych chorób, starzenie się skóry. Dodatkowo beta-karoten oddziałuje w sposób pozytywny na nasz wzrok. Jeśli regularnie spożywamy sok z dodatkiem marchwi, zabezpieczamy nasz narząd wzroku przed poważnymi chorobami takimi, jak zwyrodnienie plamki żółtej, ślepocie, czy katarakcie,
- prawidłową pracę mózgu i dodatkowo chroni go przed problemami związanymi z demencją,
- właściwości lecznicze zawarte w soku z jabłek i marchewki, które nie tylko pomagają skórze się szybciej regenerować, ale także zmniejszają stany zapalne, co z kolei wspiera gojenie się ran.
Sok jabłko-marchew wpływa również na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.