Dlaczego warto mrozić jedzenie?

mrożenie

Oszczędność czasu i nie marnowanie pożywienia. To główne czynniki, dla jakich warto mrozić jedzenie. Okazuje się, że większość produktów spożywczych można wkładać bezpiecznie do zamrażarki, bez ryzyka ich zepsucia czy utraty wartości odżywczych.

Mrozić można zarówno produkty surowe jak i gotowe dania. To doskonały sposób , jeśli tylko nie chcemy spędzać długich godzin na pichceniu. Wystarczy przygotować obiad „na zapas”, poporcjować i zamykając w odpowiednie woreczki czy pudełka umieścić w zamrażarce.

Z możliwości mrożenia korzystają zarówno gospodynie domowe jak i szefowie kuchni w renomowanych restauracjach. Temu procesowi służą zarówno zamrażarki skrzyniowe jak i szufladowe. Te pierwsze, znajdują lepsze zastosowanie w lokalach gastronomicznych, gdzie mrozi się spore ilości takich samych produktów. Drugie, nadają się zaś doskonale do mrożenia różnych składników, bez ryzyka przenikania poszczególnych zapachów czy smaków.

Warto jednak pamiętać, by dane produkty podlegały procesowi mrożenia tylko przez pewien okres. Niektóre po odmrożeniu nie będą nadawać się do spożycia. Należy również zwrócić uwagę na fakt, by nie mrozić produktów ponownie, po ich odmrożeniu oraz nie mrozić dań jeszcze gorących – trzeba poczekać aż całkowicie wystygną.

Dodaj komentarz