Dieta warzywno owocowa

dieta warzywno owocowa

Niektórzy nazywają ją głodówką, dla innych dieta warzywno owocowa jest dietą z kategorii tych oczyszczających. Bez względu na jej postrzeganie warto zwrócić uwagę na kilka jej aspektów, wliczając wady oraz zalety jej stosowania.

Przede wszystkim dieta warzywno owocowa wpłynie korzystnie na nasz układ trawienny, organizm pozbędzie się  szybkim tempie toksyn a ciało zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, by stosując tego rodzaju dietę unikać owoców i warzyw, które posiadają dużą ilość cukrów prostych, to między innymi ziemniaki, banany i gruszki.

Każdy dobry dietetyk warszawa, na przykład taki, którego znajdziemy w Akademii Zdrowego Żywienia potwierdzi, iż warto spożywać kapustę, sałatę, rzodkiew czy brokuł i kalafiora. Korzystne będzie również włączenie do jadłospisu cebuli, ogórka, selera i czosnku. Z owoców najczęściej jedzmy jabłka, melona, arbuza, czarną porzeczkę, maliny, kiwi i cytrynę. Dobrą radą jest, by warzyw i owoców nie łączyć w jednym posiłku, najlepiej jeść je oddzielnie.

Chociaż najwięcej witamin i korzystnych enzymów mają warzywa i owoce surowe to duże ich ilości mogą nie być przyswajane przez organizm. Właśnie dlatego zaleca się poddawanie ich chociażby lekkiej obróbce termicznej, idealnie jest gotować je na parze.

Dodaj komentarz