Dieta rozgrzewająca – idealna na jesień

dieta na jesień

Celem diety rozgrzewającej, jaka jest coraz częściej stosowana przez Polaków dbających o swoje zdrowie jest przede wszystkim ochrona przed infekcjami i zdobycie zwiększonej odporności organizmu.

Okazuje się, że en rodzaj profilaktyki zdrowotnej jest skuteczny tak samo jak suplementy diety, dostępne w aptekach. Udowodniono również, że to najbardziej zdrowy sposób w kwestiach tworzenia bariery ochronnej przed bakteriami i wirusami. Co więcej, dieta rozgrzewająca, jak sama nazwa wskazuje pozwala nam również uzyskać odpowiednią dla jesiennej – chłodnej i często deszczowej pogody termikę ciała.

Każdy dietetyk warszawa zaleci nam spożywanie jak największej ilości potraw ciepłych, gotowanych i z dużą ilością przypraw – niekoniecznie ostrych. Najważniejsze jest śniadanie, które powinno zawierać pełne ziarna zbóż, warzywa i owoce. Lepiej natomiast zrezygnować z nabiału, który ma właściwości wychładzające.

Jak radzą specjaliści z Akademii Zdrowego Żywienia jesienią idealny jest czosnek, imbir, kardamon, goździki, tymianek, zbożowa herbata i szklanka ciepłej wody z dodatkiem miodu i cytryny. Doskonale sprawdzają się pestki dni i słonecznika, suszone morele i figi, soczewica, fasola i wszelkiego rodzaju kasze.

Powinniśmy zrezygnować ze spożywania lodów, owoców cytrusowych, surowych warzyw i owoców – najlepiej sprawdzą się gotowane bądź duszone jarzynki i pieczone owoce lub te w postaci musu bądź kompotu.

Dodaj komentarz