Choroby dietozależne to schorzenia, które pojawiają się w ludzkim organizmie w wyniku nieprzestrzegania prawidłowej diety bądź spożywania produktów niekorzystnie wpływających na mechanizmy zdrowia. Okazuje się, że medycy – w szczególności dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na propagowanie zdrowego stylu odżywiania się bowiem to niewłaściwe prowadzi do szeregu groźnych powikłań, które skutkuje tylko długotrwałym leczeniem.
Poprzez niewłaściwą dietę możemy nabawić się licznych chorób układu krążenia. Najczęściej wymieniane przez dietetyków z Akademii Zdrowego Żywienia są w tym przypadku zawał serca mięśniowego, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu a nawet tętniaki. Co ciekawe, dieta ma również ogromny wpływ na powstawanie różnego rodzaju nowotworów – kobiet narażone są na przykład na raka sutków, raka jelita grubego czy raka żołądka a mężczyźni raka gruczołu krokowego.
I to nie wszystko, ponieważ najczęściej wymieniane choroby dietozależne to również cukrzyca typu II, otyłość, depresja, schorzenia układu trawiennego, próchnica zębów czy osteoporoza. W wyniku stosowania złej diety borykamy się tez często z problemami skórnymi i ogólnym brakiem odporności organizmu.
Dietetycy alarmują, iż prawidłowa dieta powinna być prowadzona już od najmłodszych lat bowiem choroby te bardzo często rozwijają się w organizmie przez długie lata. To, czym żywimy się w dzieciństwie czy okresie dojrzewania może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie w dorosłym życiu. Przede wszystkim należałoby unikać produktów i potraw tłustych, smażonych, ciężkostrawnych, cukrów prostych i tych z dużą zawartością węglowodanów. Oczywiście składniki potraw powinny mieć jak najmniej konserwantów, sztucznych barwników i innych chemicznych związków.